• Imprimeix

145 càrrecs i tècnics del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre participen en la jornada de formació sobre la nova llei de protecció del dret de l'habitatge

La consellera Meritxell Borràs ha destacat el compromís del Govern per donar recursos als ajuntaments per resoldre les necessitats d’habitatge de les persones més vulnerables. S'ha constituït la Comissió d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE) del Camp de Tarragona

16/02/2017 16:02
La consellera Borràs ha presidit la inauguració de la jornada de formació sobre les eines i recursos per als ens locals previstos a la Llei 4/2016
La consellera Borràs ha presidit la sessió de constitució de la CHASE del Camp de Tarragona

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presidit aquest dijous la inauguració de la jornada de formació sobre les eines i recursos per als ens locals previstos a la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial. La sessió, que ha tingut lloc a la Diputació de Tarragona, ha comptat amb 145 participants, en gran mesura responsables d’habitatge, tècnics de serveis socials i responsables jurídics i càrrecs electes.

Es tracta de la segona de les set jornades de formació que el Govern ha programat durant el mes de febrer i que se celebraran a diferents punts del territori català, amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement de les eines que els municipis tindran al seu abast a partir d’ara, previstos en la nova llei. El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge organitza aquestes jornades, juntament amb l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. La consellera ha presidit la jornada acompanyada del secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala; i del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet.

Meritxell Borràs ha destacat que la voluntat del Govern és donar a conèixer la llei i totes les eines de què disposen els ajuntaments per aplicar-la i donar resposta als ciutadans i ciutadanes que ho requereixen, “per garantir el que és un dret fonamental de les persones, el dret a l’habitatge”. En aquest sentit, la consellera ha refermat “el compromís absolut del Govern que anant de la mà dels ajuntaments hem de poder resoldre les necessitats d’habitatge per a les persones més vulnerables”.

Entre les eines de què disposaran els ajuntaments, Borràs ha destacat una guia sobre l’expropiació temporal d’habitatges buits i lloguer social obligatori, així com l’accés telemàtic al Registre de pisos buits i ocupats sense títol habilitant. La consellera ha recordat que en aquest registre de la Generalitat s’inscriuen els habitatges buits, procedents d’una execució hipotecària o un acord de condonació de deute i que són propietat d’entitats financeres, les seves filials i fons d’inversió.

D’altra banda, la consellera també ha remarcat que la ciutadania podrà consultar a través del web de l’Agència d’Habitatge de Catalunya, el llistat de bancs, filials, i fons d’inversió inscrits en aquest Registre de pisos buits per saber si el pis on viuen pertany a algun d’aquests bancs i demanar-los un reallotjament amb lloguer social si es troben en risc d’exclusió social, tal com preveu la Llei 4/2016, de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial.

Després de la inauguració, la consellera Borràs ha presidit, també a la Diputació de Tarragona, la sessió de constitució de la Comissió d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE) del Camp de Tarragona. Aquestes comissions territorials analitzaran els casos de sobreendeutament i elaboraran plans integrals per solucionar-los.

Formació i eines per al desplegament de la nova llei d’habitatge

La formació oferta per la Generalitat i les entitats municipalistes s’estructura en tres blocs: el procediment de mediació i les Comissions d’habitatge i assistència per a situacions d’emergència social; l’expropiació temporal d’habitatges buits i lloguer social obligatori, i altres instruments amb incidència en les polítiques d’habitatge.

A més de la sessió de Tarragona, la programació inclou tres sessions a Barcelona (15, 21 i 22 de febrer, a l’EAPC), una a Girona (17 de febrer a la seu de la Generalitat en aquesta ciutat), una a Vic (20 de febrer a la seu del Consell Comarcal d’Osona) i una a Lleida (24 de febrer a la Delegació del Govern). Tot i que per a la majoria de sessions les inscripcions continuen obertes, ja s’hi han inscrit gairebé 1.100 participants.

Aquestes jornades formen part del desplegament de les eines necessàries per aplicar la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial, impulsada pel Govern i aprovada per unanimitat el desembre passat pel Parlament de Catalunya. Aquest nou text fixa instruments alternatius per donar resposta als punts de la Llei 24/2015 del mateix àmbit suspesos pel Tribunal Constitucional el passat mes de maig. En aquest sentit, preveu eines de mediació en casos de sobreendeutament; fixa l’obligació de lloguer social a famílies en risc d’exclusió residencial per part de les entitats financeres, les seves filials i fons d’inversió; i també preveu expropiacions de l'ús de pisos en cas de necessitat d’habitatge en municipis de demanda acreditada.

Per tal d’orientar els ciutadans, els ajuntaments i les entitats financeres a l’hora d’aplicar la nova llei, el Departament de Governació ha editat diverses guies perquè les puguin utilitzar com a eines de suport. De cara als ciutadans, s’han elaborat dues guies amb mesures destinades a les persones i famílies en risc de perdre l’habitatge habitual, ja sigui de lloguer o comprat amb un préstec hipotecari. Per als ajuntaments, s’ha elaborat una guia sobre el procediment a seguir en cas de voler iniciar l’expropiació temporal de l’ús d’habitatges buits per causa d’interès social.

Per a les entitats financeres, també s’ha elaborat un protocol que inclou els passos que han de tenir en compte les entitats financeres i persones jurídiques implicades en el desplegament de la nova llei a l’hora d’aplicar el dret de reallotjament amb lloguer social previst en la normativa. Finalment, també s’ha elaborat un modelatge que guia els ajuntament en els passos que han de seguir a l’hora de tramitar expedients sancionadors per a determinades infraccions en matèria de qualitat del parc immobiliari.

Constitució als municipis de les comissions d’habitatge i assistència

Pel que fa als processos de mediació entre famílies amb sobreendeutament i entitats financeres, la nova llei preveu la creació de comissions a tot el territori, formades per representants del Govern, les entitats socials, advocats, ajuntaments i entitats financeres, que analitzaran els casos de sobreendeutament i elaboraran plans integrals per solucionar-los. Amb aquest propòsit, aquesta setmana es comencen a constituir per tot el territori català les Comissions d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE). La consellera Borràs ha presidit aquest matí la sessió de constitució de la CHASE del Camp de Tarragona, i aquesta tarda presidirà la constitució de la CHASE de les Terres de l’Ebre.

Els propers dies es constituiran la resta de comissions pel territori. Demà divendres serà el torn de la comissió de Girona i properament es constituiran les comissions de la Catalunya Central (dilluns 20 de febrer), la de Barcelona ciutat (dimecres 22 de febrer), la de Lleida (divendres 24 de febrer) i la de l’Alt Pirineu i Aran (dimecres 1 de març).

Aquestes comissions estan integrades per representants de diferents departaments de la Generalitat (Governació, Administracions Públiques i Habitatge; Empresa i Coneixement; Vicepresidència, Economia i Hisenda; Justícia; Treball, Afers Socials i Famílies); representants de l’Associació Catalana de Municipis; de la Federació de Municipis de Catalunya; del Consell de Persones Consumidores de Catalunya; de l’Associación Española de la Banca; del Consell de Col·legi d’Advocats de Catalunya; del Consell de Col·legis Territorials d’Administradors de Finques de Catalunya; del Consell de Col·legis d’Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya; de CCOO Catalunya; de la UGT Catalunya; i de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.