• Imprimeix

Cardedeu compta amb un punt del Servei d'Intermediació en Deutes de l’Habitatge

El punt de Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge ofereix de forma gratuïta assessorament i intermediació per a les persones que tinguin dificultats per afrontar els deutes en l’àmbit de l’habitatge. La Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb el Col·legi d’Advocats de Granollers i l’Ajuntament de Cardedeu, presten conjuntament aquest servei

27/11/2017 13:11
Presentació del SIDH de Cardedeu
Presentació del SIDH de Cardedeu

Aquest matí s’ha presentat a Cardedeu un punt del Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge (SIDH) ofert conjuntament per la Generalitat de Catalunya, a través del servei d’Ofideute de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, i la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cardedeu i el Col·legi d'Advocats de Granollers. El punt SIDH ofereix de forma gratuïta assessorament i intermediació per a les persones que tinguin dificultats per afrontar els deutes en l’àmbit de l’habitatge del municipi de Cardedeu.

L’acte de presentació ha comptat amb la participació de la directora operativa d’Actuacions d’Urgència en Matèria d’Habitatge de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Sílvia Grau, la vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó; el degà del Col·legi d'Advocats de Granollers, Josep Medina, i l’alcalde de Cardedeu, Enric Olivé.

 

Servei d’Assessorament i intermediació d’Ofideute

Aquest punt SIDH ofereix assessorament i intermediació de forma gratuïta  per a les persones que tenen dificultats per afrontar els deutes relacionats amb el seu habitatge habitual, ja siguin deutes derivats de la hipoteca o del lloguer, o bé que es trobin en altres situacions que suposin la pèrdua de l’habitatge. L’objectiu és evitar la pèrdua de l’habitatge principal i prevenir situacions d’emergència habitacional i de risc d'exclusió residencial. 

Ofideute, que és un servei que ofereix l'Agència de l'Habitatge de Catalunya de la Generalitat, es va crear l'any 2010 per pal·liar els efectes de la crisi en l'àmbit de l'habitatge i evitar l'exclusió social per motiu residencial. Des de llavors, treballa per estendre la mediació entre els particulars i les entitats bancàries als municipis.

El desembre de 2012 la Generalitat i la Diputació van signar un conveni per coordinar els serveis de mediació hipotecària amb què comptaven les dues administracions. Amb la signatura d'aquest conveni, el servei Ofideute es coordina amb el SIDH de la Diputació per oferir un servei de proximitat a la ciutadania.

El SIDH ha assolit la xifra de 40 punts d’atenció, amb l’objectiu d’arribar a 42 punts abans de final d’any  amb l’obertura dels de Sant Quirze del Vallès i Badalona.  Aquests punts són, en molts casos, d’abast municipal, supramunicipal o comarcal, i donen servei a 305 municipis amb una cobertura territorial del 98%, i han atès 5.339 famílies amb problemes de sobreendeutament hipotecari o de lloguer. El 60% de les mediacions gestionades han acabat amb acord entre les famílies i les entitats bancàries. El servei ofereix prop de 400 hores setmanals d’atenció propera, especialitzada i personalitzada.

Els punts SIDH en funcionament estan ubicats als següents municipis: Calella, Arenys de Mar, Mataró  Premià de Mar, Igualada, Vilanova i la Geltrú (dos punts SIDH), Sant Sadurní d’Anoia, Vilafranca del Penedès, Berga, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, el Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Manresa (dos punts SIDH), Vic, Manlleu, Granollers (dos punts SIDH), Mollet del Vallès, Sant Celoni, Caldes de Montbui, Martorell, Sant Feliu de Llobregat (dos punts SIDH), Esplugues de Llobregat, Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Sant Cugat del Vallès i Castellar del Vallès, Cardedeu, Pineda i Moianès.

 

El SIDH de Cardedeu

El 2012 es va iniciar un servei d’assessorament a Cardedeu amb atenció d’advocat, però calia anar al punt del Vallès Oriental, ubicat a Granollers, per presentar la documentació, incorporar-se a la xarxa de dades de la Generalitat i tenir un acompanyament. Actualment, amb el SIDH de Cardedeu s’ha ampliat el servei de manera que des del mateix municipi es podrà fer tot el procés: l’assessorament, la mediació i el seguiment posterior.

Les famílies que sigui derivades a aquest servei, una vegada feta la comprovació de les condicions d'accés (ser propietaris d'un únic habitatge que s'utilitzi com a habitatge principal i no poder afrontar el pagament de la hipoteca), són entrevistades per la persona lletrada especialitzada, que fa una proposta de modificació de les condicions del deute. Aquesta proposta és tramesa a Ofideute, que fa la mediació amb l'entitat financera corresponent.

Fins el moment, el servei del Vallès Oriental ha iniciat 29 expedients a Cardedeu que han generat l’assessorament de 12 famílies i la mediació de 9, de les quals 5 famílies han arribat a un acord amb l’entitat financera.