• Imprimeix

La consellera Borràs presideix l'acte de constitució de la Comissió de mediació en l'àmbit de l'habitatge de les Terres de l'Ebre

Avui s’ha constituït a Tortosa la Comissió d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE) de les Terres de l’Ebre, que analitzarà els casos de sobreendeutament i n’elaborarà plans integrals d’acció. Es tracta d’una de les eines incloses en el desplegament de la nova Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret de l'habitatge.

16/02/2017 19:02
La consellera Borràs ha presidit a Tortosa l’acte de constitució de la CHASE de les Terres de l’Ebre.

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presidit a Tortosa l’acte de constitució de la Comissió d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE) de les Terres de l’Ebre. Aquestes comissions territorials analitzaran els casos de sobreendeutament i elaboraran plans integrals per solucionar-los.

La titular de Governació ha destacat que "en aquesta comissió es donarà sortida a la mediació entre les entitats financeres i les famílies en cas de sobreendeutament”. Borràs ha recordat que “a finals d’any es va aprovar la Llei 4/2016, que permet donar sortida a les necessitats d’habitatge per part de les persones més vulnerables i que la constitució d’aquesta comissió n’és un pas més”.

D’altra banda, la consellera ha apuntat altres accions que el Govern ja ha posat en marxa per desplegar la nova llei, com ara “les sessions de formació als tècnics i electes implicats en aquest àmbit per tal que puguin desenvolupar totes les eines que contempla la llei al seu abast: mediació, expropiació i lloguer social obligatori”. Aquest matí ha tingut lloc a la seu de la Diputació de Tarragona la sessió adreçada als tècnics, responsables i electes de les comarques de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona. Igualment, el Departament de Governació ha elaborat diverses guies per facilitar l’aplicació de les noves eines i recursos.

Finalment, la consellera ha assenyalat dos recursos més que ja estan a  l’abast de tothom, com són la llista de les entitats obligades a fer lloguer social en cas de famílies en risc de perdre el seu habitatge, i el llistat d’habitatges buits a cada municipi perquè els ajuntament puguin fer-ne  ús.

Constitució als municipis de les comissions d’habitatge i assistència

Pel que fa als processos de mediació entre famílies amb sobreendeutament i entitats financeres, la nova llei preveu la creació de comissions a tot el territori, formades per representants del Govern, les entitats socials, advocats, ajuntaments i entitats financeres, que analitzaran els casos de sobre-endeutament i elaboraran plans integrals per solucionar-los. Amb aquest propòsit, aquesta setmana s’han començat a constituir les Comissions d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE). Dimecres es va constituir la CHASE de les comarques de Barcelona i aquest matí la de les comarques del Camp de Tarragona.

Els propers dies es constituiran la resta de comissions al territori. En total seran 8 comissions. Demà divendres serà el torn de la comissió de Girona. També es constituiran properament les comissions de la Catalunya Central (dilluns 20 de febrer), la de Barcelona ciutat (dimecres 22 de febrer), la de Lleida (divendres 24 de febrer) i la de l’Alt Pirineu i Aran (dimecres 1 de març).

Aquestes comissions estan integrades per representants de diferents departaments de la Generalitat (Governació, Administracions Públiques i Habitatge; Empresa i Coneixement; Vicepresidència, Economia i Hisenda; Justícia; Treball, Afers Socials i Famílies); representants de l’Associació Catalana de Municipis; de la Federació de Municipis de Catalunya; del Consell de Persones Consumidores de Catalunya; de la Asociación Española de la Banca; del Consell de Col·legi d’Advocats de Catalunya; del Consell de Col·legis Territorials d’Administradors de Finques de Catalunya; del Consell de Col·legis d’Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya; de CCOO Catalunya; de la UGT Catalunya; i de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.