Tenir establert un sistema de control periòdic dels edificis d’habitatges per tal de verificar el deure que tenen els propietaris de conservar i rehabilitar els seus immobles.
La inspecció tècnica dels edificis d'habitatges (ITE) consisteix en una inspecció visual de l'edifici feta per un tècnic competent que té per objecte determinar-ne l'estat en el moment de la inspecció i orientar els propietaris en les actuacions a realitzar per complir el deure de conservació i manteniment. En cap cas té per objecte detectar vicis ocults.
Una vegada obtingut l'informe tècnic, elaborat mitjançant el Generador d'informes ITE, cal sol·licitar a l'Administració el certificat d'aptitud de l'edifici.
Informació relacionada
Els edificis amb ús d’habitatge, sempre que es compleixi qualsevol dels supòsits següents:
- Si ho determina el programa d’inspeccions que consta a continuació.
- Si ho determinen programes o ordenances locals, que han de respectar com a mínim el que estableix la normativa vigent.
- Si l’edifici o els habitatges de l’edifici s’han d’acollir a programes públics d’ajuts per al foment de la rehabilitació.
Estan exempts de passar la ITE els edificis per als quals s’hagi iniciat l’expedient de declaració de ruïna.
Edificis plurifamiliars
Antiguitat de l'edifici | Termini per passar la inspecció |
---|---|
Anterior a 1930 | Fins al 31/12/2012 |
Entre 1931 i 1950 | Fins al 31/12/2013 |
Entre 1951 i 1960 | Fins al 31/12/2015 |
Entre 1961 i 1971 | Fins al 31/12/2016 |
A partir de 1972 | L’any que compleixi els 45 anys d’antiguitat |
Edificis unifamiliars
Antiguitat de l'edifici | Termini per passar la inspecció |
---|---|
Anterior a 1900 | Fins al 31/12/2016 |
Entre 1901 i 1930 | Fins al 31/12/2017 |
Entre 1931 i 1950 | Fins al 31/12/2018 |
Entre 1951 i 1960 | Fins al 31/12/2019 |
Entre 1961 i 1975 | Fins al 31/12/2020 |
A partir de 1975 | L’any que compleixi els 45 anys d’antiguitat |
Els edificis d’habitatges unifamiliars que disposin de cèdula d’habitabilitat vigent en el moment d’assolir els terminis fixats en aquest calendari no tenen l’obligació de presentar l’informe de la inspecció tècnica de l’edifici fins a la data que caduqui la cèdula.
En el cas d’edificis que duguin a terme rehabilitacions integrals, i disposin de llicència de primera ocupació el termini d’antiguitat de 45 anys de l’obligació de passar la inspecció tècnica s’inicia a partir de la data de finalització de les obres de rehabilitació integral que fixi el certificat final d’obra i habitabilitat.
D’acord amb la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge, no disposar de l’informe d’inspecció tècnica de l’edifici és una infracció greu en matèria de qualitat del parc immobiliari, en els supòsits en què sigui exigible, i pot comportar sancions.
Si ja heu fet l’Informe de la Inspecció Tècnica de l’Edifici (IITE) però no l’heu presentat a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per demanar el certificat d’aptitud, l’haureu de tornar a fer. Només serà vàlid si encara no fa 4 mesos de l’emissió de l’informe.
Si ja heu fet la ITE, vau presentar-la a l’Agència per demanar el certificat d’aptitud, però encara no heu rebut resposta, podeu adreçar-nos una consulta a la bústia de contacte que trobareu a qualsevol web de la Generalitat de Catalunya.
No és la notificació de cap procediment sancionador, sinó que la carta és un advertiment de les conseqüències que pot tenir no fer la inspecció tècnica d’edificis, ja que és una obligació de la propietat. No fer-la constitueix una infracció que pot ser objecte de sanció.
Si heu rebut la carta d’avís, és que el termini per fer la ITE ja ha finalitzat, per tant, és aconsellable que la feu al més aviat possible i la presenteu a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, ja que actualment esteu exposats a una sanció. Si hi hagués qualsevol accident a la finca, la sanció encara podria ser més elevada.
La Generalitat de Catalunya ha engegat una campanya informativa sobre l’obligatorietat de fer la ITE d’acord amb la normativa vigent. Tothom que estigui obligat a fer-la rebrà aquesta carta. Com que es tracta d’una campanya que afecta milers d’edificis a tot el territori de Catalunya, s’ha esglaonat l’enviament dels avisos perquè es puguin atendre adequadament les possibles consultes dels ciutadans. No obstant això, aquells edificis que per raó de la seva antiguitat estan obligats a fer la ITE, no cal que esperin a rebre l’avís per tirar endavant la inspecció i ja la poden fer.
Es determina d'acord amb l'any de construcció que consta al cadastre. En el cas que no hi consti, es pot acreditar l’antiguitat per altres mitjans admesos en dret (certificat de final d’obra o certificat de primera ocupació són els documents més habituals que es poden aconseguir dels arxius municipals per certificar la data de construcció).
L’obligació de sotmetre els edificis d’habitatges a la inspecció tècnica correspon als propietaris; en el cas d’edificis en règim de propietat horitzontal, a la comunitat de propietaris. Fer la ITE és una obligació legal per a aquells edificis de més de 45 anys.
Les persones propietàries i els ocupants han de facilitar l'accés als habitatges i altres entitats en el moment de la inspecció, amb la finalitat de possibilitar la inspecció de l'edifici.
El cost econòmic derivat de la inspecció tècnica és a càrrec dels propietaris de l’edifici. En cas que els propietaris no puguin assumir-lo, les administracions públiques poden subvencionar el cost de la ITE si demanen ajuts per finançar les obres de rehabilitació corresponents i els són atorgats. La manca de recursos no eximeix la propietat de l’obligació de fer la ITE.
Consisteix en una inspecció visual de l’edifici feta per un tècnic competent que té per objecte determinar l’estat de l’edifici, indicant i qualificant les deficiències existents així com orientar a la propietat en les actuacions a realitzar. En cap cas, té per objecte detectar vicis ocults.
S’elabora d’acord amb el model normalitzat i el format aprovat per l’agència d’habitatge de Catalunya. Aquest model es pot obtenir al web habitatge.gencat.cat, al tràmit corresponent.
Arquitectes, arquitectes tècnics, aparelladors, enginyers de l’edificació, i graduats en ciències i tecnologies de l’edificació.
És un document normalitzat, aprovat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que descriu les característiques generals de l’edifici, en el qual el tècnic ha de fer constar el seu estat de conservació i descriure i qualificar les possibles deficiències aparents, constructives o funcionals que poden afectar els elements comuns de l’edifici, tot i que s’hagi d’accedir per zones d’ús privatiu.
- Presentar directament, o mitjançant un/a representant autoritzat, l’informe de la inspecció tècnica davant de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya a fi de sol·licitar el certificat d’aptitud corresponent, en un termini màxim de 4 mesos a partir de la data de tancament de l’informe tècnic. En cas que no es presenti l’informe d’inspecció tècnica dins d’aquest termini, l’Agència de l’Habitatge emetrà una resolució d’inadmissió de la sol·licitud del certificat d’aptitud perquè hauran transcorregut més de 4 mesos des de la data de tancament de l’informe
- Executar de manera immediata i urgent l’adopció de les possibles mesures cautelars requerides en l’informe en el supòsit que aquestes no s’hagin executat anteriorment.
- Aprovar un programa de rehabilitació quan s’hagin detectat deficiències que requereixin la supervisió per part de professionals tècnics competents i constituir un fons de reserva específic per respondre a les despeses que es derivin de les obres previstes en el programa i executar les obres de rehabilitació necessàries.
- Lliurar, a requeriment de les administracions, la documentació acreditativa de l’elaboració, la presentació de l’informe i l'aprovació del programa de rehabilitació i el seu compliment.
Sí. La via telemàtica està disponible a l’apartat de Tràmits del web habitatge.gencat.cat.
Segons les deficiències que constin a l’informe, es pot trobar la següent resolució:
Tipus de deficiències Tipus de resolucions de certificat d’aptitud Vigència Sense deficiències Apte sense deficiències 10 anys Amb deficiències lleus Apte amb deficiències lleus 10 anys Amb deficiències importants Apte provisional amb informes de verificació cada 2 anys 6 anys Amb deficiències greus i/o molt greus i amb mesures cautelars degudament executades Apte cautelarment amb informes de verificació com a mínim un cop l’any 3 anys Amb deficiències greus i/o molt greus i sense mesures cautelars degudament executades Resolució denegatòria de l’aptitud - - -
S’emet un cop s'hagi presentat l’informe de la inspecció tècnica de l’edifici (codi d’informe) juntament amb la sol·licitud d’emissió del certificat d’aptitud de l’edifici, i s’hagi fet la revisió administrativa de l’informe.
La notificació del certificat d’aptitud s’envia mitjançant correu certificat a l’adreça que s’indiqui a la sol·licitud a efectes de notificació. De moment encara no es pot fer la notificació telemàtica.
Tots els edificis s’han de sotmetre a una nova inspecció tècnica i presentar l’informe a l’Administració abans de la fi de la vigència del certificat d’aptitud.
Amb el certificat d’aptitud amb la qualificació d’apte sense deficiències o amb deficiències lleus.
En els altres supòsits, el certificat d’aptitud només acredita que la propietat compleix amb el deure de conservació i rehabilitació quan s’hagin fet les obres necessàries que hagin fet desaparèixer les deficiències qualificades com a molt greus, greus o importants.
És obligatori lliurar el certificat d’aptitud de l’edifici en els actes de transmissió d’habitatges.
En els actes i contractes de transmissió d’habitatges també cal lliurar als adquirents una còpia de l’informe d’inspecció tècnica en el cas que l’edifici estigui obligat a passar la inspecció.
La normativa reguladora és la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge.
Es pot fer la consulta per mitjà de la bústia de contacte.
Cal especificar les dades de l’edifici en qüestió
Bústia de contacte al web habitatge.gencat.cat, agenciahabitatge.gencat.cat
Accés directe a la bústia: https://ovt.gencat.cat/gsitfc/AppJava/generic/conqxsGeneric.do?webFormId=%20651&set-locale=ca_ES
Si la sol·licitud es va tramitar abans del 27 de novembre de 2015 (inclòs) ja heu d'haver rebut una resposta a l’adreça de notificació que vau fer constar en la sol·licitud del certificat d’aptitud.
Si la sol·licitud és posterior al 27 de novembre de 2015 podeu consultar l'estat de l'expedient adreçant una consulta a la bústia de contacte que podeu trobar a qualsevol web de la Generalitat de Catalunya
En cas que s’hagin detectat deficiències, i així consti a l’informe d’inspecció, la propietat o la comunitat de propietaris han d’aprovar un programa de rehabilitació amb la supervisió dels tècnics de confiança que tinguin.
La documentació per justificar la reparació únicament pot ser un altre informe d’inspecció tècnica d’edificis actualitzat (segons el Decret 67/2015).
El programa de rehabilitació s’ha de tenir fet en el termini d’un any si les deficiències són lleus o importants; en sis mesos si les deficiències són greus o molt greus.
Per a qüestions generals, al web habitatge.gencat.cat o adreçant una consulta a la bústia de contacte que podeu trobar a qualsevol web de la Generalitat de Catalunya.
Les consultes tècniques o de contingut sobre el Generador d’informes ITE s’han d’adreçar a les bústies indicades en el seu portal, o bé mitjançant les vies esmentades per a qüestions generals.
Les comunitats de propietaris o els propietaris han d’adreçar les consultes tècniques a algun professional del sector, per la qual cosa poden contactar amb els col·legis professionals d’arquitectes o d’aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers de l’edificació.
Àmbit | Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya | Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’Edificació |
---|---|---|
Barcelona |
Demarcació de Barcelona Delegació del Bages/Berguedà Delegació d'Osona Delegació del Vallès |
Delegació de Barcelona Delegació de l'Alt Penedès-Garraf Delegació del Bages-Berguedà-Anoia |
Girona | Demarcació de Girona Pl. Catedral, 8 (Pia Almoina) 17004 Girona Tel. 972 41 27 27 Delegació de la Garrotxa-Ripollès Pl. Clarà, 12, 1r. 17800 Olot Tel. 972 27 27 00 Delegació de l'Alt Empordà Pl. Església, 6 17600 Figueres Tel. 972 50 50 33 |
C. Santa Eugènia, 19 C. Antiga de Vidreres Sector Ind. Q, Nau D-18 C. Pirineus - C. Falgueres s/n, Polígon industrial Pont del Príncep, parcel·la 28, sector 1 C. Pagès Ortiz, 55 Av. Europa 36 |
Lleida | Demarcació de Lleida C. Canyeret, 2 25007 Lleida Tel. 973 23 40 51 Delegació del Pirineu Pg. Joan Brudieu, 20 25700 La Seu d'Urgell Tel. 973 35 36 00 |
C. Enric Granados, 5 |
Tarragona | Demarcació de Tarragona C. Sant Llorenç, 20-22 43003 Tarragona Tel. 977 24 93 67 |
Rambla del President Macià, 6, bxs |
Terres de l'Ebre | Demarcació de l'Ebre C. Berenguer IV, 26, pral. (Casa Bau) 43500 Tortosa Tel. 977 44 19 72 |
Ronda dels Docs, 6 |